Przeprowadzone w 2014 roku badanie mające na celu ocenę stanu zapotrzebowania na witaminę D u osób dorosłych w Polsce wykazało, że zaledwie 9.6% populacji posiada wystarczający w kontekście potrzeb fizjologicznych poziom witaminy D w organizmie1.
Na podstawie badania stwierdzono, że poziom witaminy D w organizmie dorosłych Polaków jest zbyt niski (szczególnie w okresie zimowym) i wymaga korekty.
Teraz każdy polski dom może odebrać jedno roczne opakowanie witaminy D za darmo. Aby odebrać swoje, wystarczy nacisnąć przycisk poniżej i wypełnić formularz zamówienia.
Witamina D jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Wspiera naszą odporność oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, mięśni i zębów.
Najlepszym źródłem witaminy D jest synteza słoneczna. Do jej produkcji dochodzi w naszej skórze, a dzieje się tak pod wpływem promieni słonecznych. Niestety w Polsce nie mamy zbyt wielu słonecznych dni.
Do tego, spędzamy zbyt mało czasu na powietrzu, wystawiając się na działanie słońca. A jeśli już to robimy, to stosujemy, bardzo słusznie, kremy z filtrem UV. Minusem ich działania jest to, że synteza skórna witaminy D jest bardzo ograniczona.
Dlatego warto wspierać swój organizm suplementami, takimi jak VitaSolaris® D3, który dostarcza niezbędną nam witaminę D w postaci D3. To ważne ponieważ badania wskazują, że pozyskiwana z naturalnych źródeł witamina D3 to najlepiej przyswajalna przez organizm postać witaminy D3. Wystarczy 1 tabletka dziennie!
Źródła witaminy D2 (ergokalcyferol): grzyby i rośliny
Źródła witaminy D3 (cholekalcyferol): zwierzęce, takie jak tłuste ryby, oleje rybne, żółtko, masło czy wątróbka.
Witamina D2:
Proces wytwarzania witaminy D2 zachodzi w roślinach i grzybach pod wpływem działania promieni UVB. Witamina D2 jest tańsza w produkcji dlatego często właśnie ona dodawana jest do żywności (np.: do płatków śniadaniowych), aby ją wzbogacić.
Witamina D3:
Witamina D3 powstaje w skórze w drodze syntezy słonecznej. Gdy skóra wystawiona jest na działanie słońca (bez kremów z filtrem) dochodzi do wytworzenia cholekalcyferolu. Jeśli chodzi o źródła pokarmowe witaminy D3, to najwięcej znajdziemy jej w tłustych rybach (takich jak łosoś, tuńczyk czy makrela).
Najważniejsza różnica
Nie ma wątpliwości, że potrzebujemy zarówno witaminy D3 , jak i D2. Jednak witamina D3 jest ważniejsza dla naszego zdrowia. Nasz organizm lepiej ją wchłania i wykorzystuje2, a badania wykazują, że jest niezwykle ważna dla naszych kości, mięśni, zębów i przede wszystkim dla naszej odporności.
1 Ocena stanu zaopatrzenia w witaminę D w populacji osób dorosłych w Polsce. Płudowski P., Konstantynowicz J., Jaworski M., Abramowicz P., Ducki Cz. Standardy Medyczne, Pediatria. 2014, T. 11, 609-617
2 Houghton L A, Vieth R. The case against ergocalciferol (vitamin D2) as a vitamin supplement. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):694-7
3 Tripkovic L et al. Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1357-64